Kövess minket!
  
     

Mi is az a bárlista?

Mi is az a bárlista?
2014, április 30.

A bárlista teljes néven Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer (BAR), új elnevezése Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR). A különféle pénzintézetek által együttesen létrehozott és fenntartott adóslista, amely alapján egyszerűen ki tudják szűrni a fizetésképtelen vagy megbízhatatlan adósokat, valamint azokat, akik a bankok kárára történő bűncselekményt követtek el.

 

 A bárlista tartalma az összes pénzintézet számára elérhető, mivel ugyanúgy érdeke mindegyiknek, hogy az igénylő összes szereplő státusza átvizsgálásra kerüljön a KHR-ben.

 

A tagjává válás oka lehet hitelmulasztás, kártyával való visszaélés, és hamis adatok közlése. Hitelmulasztásnál a kiváltó ok, hogy a felvett hitelét nem törlesztette megfelelően, és kilencven napon keresztül, illetve a lejárt tartozásának összege magasabb, mint a minimálbér.

 

A bárlista tagjait másként kezelik a bankok attól függően, hogy a státuszuk aktív vagy passzív. Akinek több mint kilencven napon át a minimálbért meghaladó összegű lejárt tartozása van, az aktív státuszú. Amennyiben a teljes tartozást visszafizeti, vagy a bank elárverezi a fedezetét, vagy átütemezi a szerződést és a korábbi feltételeket az igénylő számára kedvezőbben határozza meg, akkor megszűnik az aktív státusz és passzívvá válik. Legfeljebb egy évig rajtamarad a bárlista passzív szereplője, majd törlik a státuszát.

 

A bárlista tehát nem örökre szól, öt év után le lehet kerülni róla, azonban addig is vannak lehetőségek az anyagi problémák megoldására.

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
bankikölcsön2
Ha valami újra vágyna

Amikor csak megszületik a fejünkben az ötlet, egyből tervezni kezdünk; ezt kiválthatja egy egyszerű festés a nappaliban, leszakadt csap a...

Close