Babaváró hitel

Visszaszámlálás: már csak ebben az évben igényelhetsz Babaváró hitelt!

A Babaváró hitel már 2019 óta jelent óriási lehetőséget a gyermeket vállaló házaspároknak. Ez egy egyszerű és világos feltételrendszerrel rendelkező hiteltermék, amit egészen 2022.december 31-ig még ti is kihasználhattok, ha családalapításon töritek a fejeteket.

A Babaváró hitel jellemzői:

  • gyermekvállalás előtt vehető fel,
  • az igényelhető hitelösszeg 2 millió forinttól 10 millió forintig terjed
  • a kölcsön igényelhető futamideje 5-10 millió hitelösszeg között 5–20 év lehet, 5 millió forint hitelösszeg alatt 5-10 év lehet
  • nincs bírálati és folyósítási díj
  • a hitel törlesztőrészletének havi összege nem haladhatja meg az 50.000 Ft-ot
  • a hitel indulásakor kamatmentes, hiszen a kamatot az állam fizeti a feltételek teljesítése esetén
  • a havi törlesztőrészlet részeként az állami kezességvállalásért évi 0,5% díjat kell fizetni- ez alól kivétel  a szüneteltetés időszaka
  • a törlesztése felfüggeszthető, halasztható,
  • nem igényel jelzálogfedezetet
  • a kamattámogatás megszűnik, ha 5 éven belül nem teljesítitek a jogosultsági és szerződésben vállalt feltételeket (ebben az esetben a Babaváró hitel kamattámogatásának a teljes összegét vissza kell fizetni a határidő lejártát követő 120 napon belül, méghozzá egy összegben)
  • a kölcsön-kérelmeteket a szükséges dokumentumok benyújtását követően gyorsan – 10 napon belül – elbírálják
  • szabadon felhasználható – senki nem fogja ellenőrizni, hogy mire költöttétek el (ingatlan vásárlására, felújítására, vagy hitelkiváltásra, autóvásárlásra egyaránt felhasználhatjátok)
  • nagy összegű, kedvező feltételekkel visszafizethető – vagy vissza nem fizetendő – támogatáshoz juthattok
  • ha az első gyermek 5 éven belül megszületik, akkor: a kölcsön a futamidő végéig kamatmentes
  • ha megszületik a második gyermek: a fennálló kölcsöntartozás 30%-át az állam támogatásként kifizeti
  • ha megszületik a harmadik gyermek: a fennálló kölcsöntartozás 100%-át az állam támogatásként kifizeti

Hogy alakul a futamidő?

Ez annak a függvénye, hogy mennyi pénzt szeretnétek felvenni. Ha megigénylitek a maximális 10.000.000 forintot, akkor 20 év lehet a futamidő + kétszer 3 évre halasztható a törlesztése is. Ha megszületik a második gyermek, akkor 30%-ot elengednek az alaptőkéből, ha a harmadik gyermek is megszületik, akkor a teljes tőke tartozást elengedik. 

Mit jelent a Babaváró hitel szabad felhasználású volta?

A Babaváró hitel alapesetben bármire elkölthető – akár autó vagy bútorvásárlásra is. 

A legtöbben ingatlanvásárlásra szokták felhasználni – önerőként. Ennek kapcsán tudnotok kell, hogy amennyiben ha a Babaváró hitel folyósítása és egy másik lakáshitel felvétele között nem telik el minimum 90 nap, akkor jogszabály alapján a kölcsön 25%-át ingatlan tehernek, míg 75%-át önerőnek kell tekinteni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 10 milliós Babaváró hitelből 7,5 millió Ft lehet legfeljebb az önerő.

Ki igényelhet Babaváró hitelt?

A Babaváró hitel igénylésének megvannak a pontos szabályai és feltételei, amelyet 44/2019. Kormányrendelet rögzít. Ezek a feltételek a következők:

  • az igénylőknek házasoknak kell lenniük, ahol mindkét szülő minimum 18 éves, de az anya még nem töltötte be a 41. életévét.
  • a házaspár egyik tagjának minimum 3 éves folyamatos TB- jogviszonnyal kell rendelkeznie ( ez nem kötelező, hogy egy munkahelyről legyen, de két munkahely között a szünet 30 napnál nem lehet hosszabb).
  • feltétel, hogy mindkét fél büntetlen előéletű legyen
  • a feleknek rendelkezniük kell magyarországi lakcímmel
  • egyiküknek sem lehet köztartozása a NAV-nál
  • nem szerepelhet a negatív KHR rendszerben
  • el kell érnie a 150 000 forintot az igazolt havi nettó jövedelemnek (egy jövedelmi forrásból)
  • egyik fél esetében sem állhat fenn olyan körülmény, amely alapján a közös gyermekvállalás lehetetlennek bizonyulna
  • az egyik szülőnek vállalnia kell, hogy saját háztartásában neveli a jövőben születendő vagy örökbefogadott gyerekeket a nagykorúságukig, vagy legalább a hitel lejártáig
  • a JTM (jövedelem-terhelhetőségi) mutatóra vonatkozó szabályozás alapján amennyiben a házaspár közös igazolt havi nettó jövedelme alacsonyabb mint 500 000 forint, az igazolt havi nettó jövedelmetek legfeljebb 50%-a, ha eléri vagy meghaladja az 500 000 forintot, legfeljebb 60%-a fordítható a meglévő hitel és az új babaváró hitel törlesztésére

A bankok egyedi feltételeket is szabhatnak

Gyakori, hogy a bankok a fentiektől szigorúbb egyedi feltételeket is szabnak a Babaváró hitellel kapcsolatban – például a magasabb kockázati faktor miatt nem csak 18, hanem 21 éves korhoz köti a babaváró hitel igénylés feltételeit, vagy nagyobb minimális jövedelmet szab meg. 

A Babaváró hitel igénylésének mik a lépései?

  1. Válasszátok ki a számotokra megfelelő bankot
  2. Igazolni kell a személyi azonosságotokat (érvényes személyi igazolvány, vagy jogosítvány, vagy útlevél + lakcímkártya + adókártya).
  3. Be kell mutatnotok a bankszámla kivonatotokat az utolsó 3 havi jövedelem igazolására és egy a NAV-tól kért jövedelemigazolást,
  4. Igazolni kell a minimum 3 éves TB-jogviszonyt
  5. Ha a gyermekvállalással egy időben veszitek fel a hitelt és azonnal, már a babaváró felvételekor fel is függesztitek 3 évre a törlesztést, akkor a kismamának – be kell mutatnia a várandósgondozási kiskönyvet, ami bizonyítja, hogy, hogy a baba betöltötte-e már a 12. hetet.
  6. Nyilatkoznotok kell a házasság fennállásáról, a NAV tartozásmentességről és a büntetlen előéletről is

Kinek van TB-jogviszonya?

A Babaváró hitel jogosultságával a TB-jogviszony alapján az rendelkezhet, aki:

  • munkaviszonyban dolgozik,
  • főállású egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozó,
  • mezőgazdasági őstermelő,
  • egyházi személy,
  • álláskeresési támogatásban részesül,
  • főállású kisadózó,
  • állami projektértékelői jogviszonyban áll
  • a  3 éves TB-jogviszonyba a közmunka maximum 1 évig számít bele
  • a nappali tagozatos felsőoktatási intézményben tanuló bizonyos feltételek mellett

A babaváró hitel célja kifejezetten az új gyermekek születésének a támogatása, ezért már meglévő gyermekre visszamenőlegesen nem vehető igénybe.

Ha öt éven belül nem születik meg a várva várt gyermek

Ha a babaváró hitel felvételét követő 5 éves határidőn belül nem születik meg az első gyermeketek meglehetősen szigorú szankció lép életbe: a Babaváró hitel kamattámogatását egy összegben vissza kell fizetnetek. a fennmaradó tartozás pedig átalakul személyi kölcsönné, annak az aktuális piaci kamatozásával.

Ha mindez az önhibátokon kívül, egészségügyi okokból, vagy megváltozott munkaképességből adódóan nem sikerült teljesíteni a szerződésben leírtakat – azaz emiatt nem született meg a gyermeketek akkor az illetékes járási hivatal méltányossági alapon felmentheti benneteket a kamattámogatások visszafizetése alól. Fontos, hogy ehhez még az 5. év letelte előtt be kell nyújtanotok az erre vonatkozó kérelmet.

Mi lesz, ha időközben elválunk?

Ha úgy váltok el, hogy nem született meg az első gyermeketek 5 éven belül, akkor érvényes a 120 napon belüli kamattámogatás-visszafizetés és a normál kamatozású piaci hitel. Ha született gyermeketek, akkor is normál kamatozású lesz a hitel, de a kamattámogatást nem kell visszafizetni. 

Mi lesz, ha az egyikünk meghal?

Ha a házaspár egyik fele sajnálatos módon elhalálozik, akkor a kamattámogatást nem kell visszafizetni, de a 6 hónapos gyász időszakot követően a hitel normál piaci kamatozásúra áll át. 

Babaváró hitelt lehet igényelni örökbefogadott gyermekre?

Igen, örökbefogadott gyerekekre is érvényesíthető a kamattámogatás, amennyiben:

  • a Babaváró hitel irántia kölcsön kérelem benyújtását követően válik véglegessé az örökbefogadást engedélyező határozat
  • legalább az egyikőtök vállalja, hogy  a saját háztartásában neveli a gyermeket annak a nagykorúvá válásáig, de legfeljebb a hitel futamidejének végéig

A Babaváró hitel törlesztésének 3 éves szüneteltetése is kérhető abban az esetben, ha az örökbefogadást engedélyező határozat a kölcsönkérelem benyújtása után 5 éven belül válik véglegessé.

A Babaváró hitel igénylésére 2022. december 31-ig van lehetőségetek. Érdemes alaposan átgondolni, hogy a fent említett opcióknak meg tudtok-e felelni, és ha igen, akkor minél hamarabb megigényelni. Ha egyébként is babát/babákat szeretnétek, akkor ez egy kivételesen jó lehetőségnek számíthat: kamatmentes a felvételéhez nincs szükség ingatlanfedezetre, folyósítási, hitelbírálati és előtörlesztési díjat sem kell fizetnetek. Csak az első babának kell az igénylést követő 5 éven belül megszületnie.

Kapcsolódó tartalmak:

Babaváró hitel: oké, hogy 5 évig kamatmentes, de mi van, ha nem jön a baba?

A közlöny szerint KHR-esek is igényelhetik a babavárót!

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Akciós volt a tévé – lehet, hogy mégis drága lesz? Az áruhitelek veszélyei

Biztos ismered Murphy-törvényét, miszerint, ami elromolhat az el is romlik…Van, amikor minden “megkergül” - tönkremegy…

2 év ago

Te tudod, milyen veszélyei vannak a hitelkártyáknak?

A hitelkártyát lehet, hogy te is - mint oly sokan - az egyik legjobb hitelterméknek…

2 év ago

Nem kapsz személyi kölcsönt? 5 ok, ami miatt elutasíthat a bank!

Szakmánkban nap mint nap találkozunk ezzel a kérdéssel: miért nem kapok hitelt, ha megfelelek az…

2 év ago

Aktív KHR, BAR listásként szeretnél hitelt felvenni? Mutatjuk a lehetőségeket!

Korábbi ígéretünkhöz híven, ahol a passzív KHR/BAR listával felvehető hitelekkel foglalkoztunk, most nézzük milyen opciók…

2 év ago

Hogyan vehetünk fel hitelt passzív KHR, BAR listásként? Íme a lehetőségek!

Ahogyan az előző cikkben is írtuk, megpróbáltunk összegyűjteni minden olyan lehetőséget, ahol nem lesz kizáró…

2 év ago

Hitelfelvétel KHR (BAR) listásként

Ezekben a cikkekben megpróbáltuk összegyűjteni, milyen lehetőségei vannak azoknak, akik (akár önhibájukon kívül) KHR, BAR…

2 év ago

This website uses cookies.